Frigjøringsdag, 25. april 2021

Frigjøringsdag 25. april 2021

Kjære medlemmer og italienere i Trondheim,

nok en gang er vi nødt til å feire den 25. april – Italias frigjøring fra den nazifascistiske regimen – i en nokså surrealistisk atmosfære siden at pandemien fremdeles begrenser våre evner til å kunne nyte alle de rettighetene og frihetene som vår konstitusjon tildele oss. Konstitusjonen kan altså sees som en direkte konsekvens av den vidunderlige dagen. Dessverre er pandemien ikke ennå noe som kan sies til å høre til en vond fortid: Hver eneste dag kjemper vi mot den lumske fienden som fremdeles gjør at utallige folk dør, og deres bortgang ofte blir redusert til bare et tall, uten at man virkelig kan sørge for dem.

Den daglige kampen foregår på sykehusene, i intensive eller Covid avdelinger, med både leger og pasienter på frontlinje, men pandemien også rammer hardt de som har mistet noen de var glad i, de som ikke kan besøke sine kjære som bor i andre land, eller de som lider på grunn av økonomiske vanskeligheter eller begrensede muligheter når det gjelder sin karriere og profesjonell utvikling. Det er mange som ikke har vært innom en auditorium, som ikke har sett sine forelesere ansikt til ansikt i mange måneder, og har ikke kunnet treffe felles studenter eller kolleger i altfor lang tid.

Det er altså 76 år siden den uforglemmelige dagen da vi ble frigjort fra den nazifascistiske undertrykkelsen, og nå lever vi i en tid hvor vi fremdeles kjemper, både bokstavelig talt og ganske ironisk, for å få vår frihet tilbake. Det ser ut som om vi kanskje begynner å se lys i enden av tunnelen, og derfor er det viktig å feire dagen også som en påminnelse at frihet ofte må fås på slagmark ved å kjempe for å så starte på nytt en gang til…

ITAT og den hedersvisekonsulen skal markere dagen ved å løfte opp det italienske flagg, bedre kjent som tricolore, og vi inviterer dere å gjøre det samme og sende oss et bild, kanskje med kun en kommentar, på våre sosiale kanaler.

Vi ønsker alle en riktig god 25. april!

For de som er interessert, her finner man talen ved den italienske president Sergio Matarella